Achter de schermen van een kaasfabriek in Nederland

KAASBOER DEN HAAG

Als je erover nadenkt, wordt ongeveer 90 procent van de melk in de wereld geproduceerd in slechts een paar kleine landen. Deze plaatsen staan bekend als "de grote kaas" en zij produceren bijna alle kaas ter wereld. Hoewel sommige van deze landen bekend staan om hun geweldige kazen (zoals Zwitserland), zijn andere obscuurder, maar evengoed de moeite waard om te leren kennen als je graag kaas eet. Neem bijvoorbeeld Nederland: de meeste mensen kennen de beroemde tulpen, de stranden en de schilderijen van Rembrandt, maar minder mensen weten misschien dat dit land ook een van de hoogste concentraties zuivelboerderijen ter wereld heeft. Dit land produceert al zuivelproducten sinds de Romeinse tijd en heeft daarom een overvloed aan kennis en ervaring als het gaat om het produceren van melk van hoge kwaliteit. Tijdens onze reizen door dit kleine land ontdekten we dat er zoveel meer is dan alleen de beroemde kaas.

Nederlandse kaas: wat is het probleem?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kaas verkrijgbaar, er worden wereldwijd zo'n 150 verschillende soorten geproduceerd. Maar Nederlandse kazen hebben een probleem: ze zijn uiterst moeilijk verkrijgbaar. Dat komt omdat de Nederlanders geen stremsel gebruiken, het enzym dat door de darmen van kalveren wordt geproduceerd en waarmee zachte kazen als mozzarella en camembert worden gemaakt. In plaats daarvan gebruiken de Nederlanders zuursels om gestremde kaas te maken. Vanwege de hoge kwaliteit van Nederlandse kazen weten veel mensen niet dat deze kazen in andere landen niet worden gemaakt.

Er zijn verschillende redenen waarom de Nederlanders hun eigen kazen produceren volgens een unieke methode. Het is voor de kaasboer in Den Haag gemakkelijker om met deze methode kaas te produceren dan met de techniek die in andere landen wordt gebruikt. En de Nederlandse methode is milieuvriendelijker, omdat er geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt die in veel andere kazen voorkomen.

Waar vind je Nederlandse kaas?

De beste plaats om te beginnen is bij uw plaatselijke supermarkt, vooral als u in een grotere stad woont. Maar als je het geluk hebt in Nederland te wonen, wil je misschien je koelkast gaan vullen met Nederlandse kaas. Hier is een lijst van de beste Nederlandse kazen die je in je eigen land of in andere landen kunt vinden:

  • Gouda: Dit is de meest populaire Nederlandse kaas en is verkrijgbaar in veel verschillende soorten met namen als Gouda Alom, Gouda Groen en Gouda Witte. Hij is meestal oranje van kleur, in tegenstelling tot veel andere kazen, die meestal geel zijn. Gouda is perfect om zo te eten of met vers fruit.

  • Edam: Dit is een zachte kaas gemaakt van melk van het beroemde roodwollige schaap van Edam, in Nederland. Hij is meestal wit van kleur, maar er zijn verschillende smaken, zoals ui, blauwe kaas en knoflook. Edam is een perfecte snack voor bij het bier of de wijn.

  • Rennetvrije koemelk: Deze kaas wordt gemaakt van koemelk die gepasteuriseerd en gestremd is zonder het gebruik van stremsel. Hij wordt meestal op brood geserveerd.

Hoe eet je Nederlandse kaas?

Als u een Nederlandse kaas tegenkomt in uw plaatselijke supermarkt, kunt u ervan uitgaan dat deze veilig rauw kan worden gegeten. Alle Nederlandse kazen zijn doorgaans minimaal 30 dagen gerijpt, wat de uiterste verkoopdatum op de zak is.

Als u een Nederlandse kaas in een restaurant tegenkomt, moet u iets voorzichtiger zijn: u moet de ober altijd vragen of de kaas veilig rauw kan worden gegeten.

Er zijn geen specifieke regels voor het eten van Nederlandse kaas. U kunt verschillende soorten Nederlandse kaas los eten, met brood of met fruit. Sommige mensen voegen graag honing aan hun kaas toe om hem nog lekkerder te maken.

Conclusie

Nederlanders houden van hun kaas, en met reden: deze kazen behoren tot de beste ter wereld. En u kunt ze allemaal vinden in uw plaatselijke supermarkt, waardoor het nog makkelijker wordt om ervan te genieten. Onthoud altijd dat je Nederlandse kaas rauw, op zichzelf of met brood kunt eten – en de enige echte regel is dat je nooit genoeg Nederlandse kaas kunt eten.